Klima, miljø og bæredygtighed
En bid af verden, hjemmespiring og nye planter

En bid af verden, hjemmespiring og nye planter

For en måneds tid siden var jeg forbi det lokale thaisupermarked for at handle lidt ind, sammen med mine drenge. Vi havde talt om mangoer og jeg fik lyst til at give dem en “ægte” smagsoplevelse. 
Og ja – jeg er efterhånden dér hvor det giver dårlig samvittighed at købe frugt og grønt som belaster klimaet voldsomt at producere og transportere til Danmark, for at vi kan tage en bid af verden. Det er også derfor jeg får grønt fra GRIM og generelt forsøger at købe så lokale varer som muligt, men jeg falder også i og nu stod jeg altså med både mango og lychees fra det fjerne østen! Se lige nogle smukke farver der gemmer sig både indeni og udenpå. Jeg har vasket og tørret skallerne, og nu pønser jeg på noget at bruge dem til, for de er virkelig smukke. 

Jeg eksperimenterer desuden med en ny spiringsmetode som passer godt til lejlighedslivet, og som ikke er vandkrævende. 
Mange har prøvet (også forgæves) at få en avocadosten til at spire. Det kræver virkelig meget vand og en portion vedholdenhed, og bliver måske også lidt kedeligt at glo på den brune sten i måneder uden der sker noget. 
Jeg har opsnappet en ny spiringsmetode på nettet (kan ikke huske hvor, men skriv endelig hvis du ved hvem det er), og har bla. afprøvet med mine lychee-sten, som jeg havde tilbage efter drengenes og mit kulinariske eventyr. Her er fremgangsmåden, og jeg vil tro at man kan prøve med alle slags sten og kerner. 
1. Skyl og rens stenene
2. Fugt tre-fire stykker køkkenrulle og fold det
3. Læg max to kerner ind i midten af køkkenrullen 
4. Læg det i en frysepose og slå en knude
5. Læg posen et mørkt sted, fx under sengen
6. Vent
7. Vent lidt mere
8. Tjek posen og se om kernen spirer 
9. Når spiren er nogle centimeter lang, tager du den ud og sætter den i jord
10. Vand, vent og nyd 

Når spiren er klar, bør den ikke udsættes for direkte sollys de første par dage (mens den er hvid og sart) men ellers er den good to go. Man skal ikke fylde vand i posen, da kondens og fugt i posen holder køkkenrullen fugtig og laver et lille drivhus. Spiren der ligger i mørket søger automatisk mod lyset (klog lille satan) og indtil videre er alle mine spirer levende og godt på vej til at blive små planter.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.