Flygtninge, minoriteter og kulturmøder
Historien om ‘alle børn under samme tag’

Historien om ‘alle børn under samme tag’

Her kommer historien om ‘alle børn under samme tag’ og tilblivelsen af de produkter der dels vil sælges til fordel for 5 Skoler og dels søger at inspirere os til at tænke mere kosmopolitisk og humanitært, når det gælder verdens børn. 

Mine tanker kredser ofte om de steder i verden, hvor mennesker lever i alt andet end trygge omgivelser. Jeg selv har haft et af verdens bedste udgangspunkter – jeg er født i Danmark og jeg har aldrig mærket frygten for krig eller sult. Det udgangspunkt forpligter, synes jeg. Ingen af os vælger hvor vi bliver født, men de af os som trak det heldige lod, bør give noget tilbage.

Jeg skrev digtet for at understrege, at mennesker, uanset hvor de er født, har ret til et liv med håb, drømme og tryghed. Og at det ofte er det samme vi drømmer om, hvis vi får lov.

Jeg er så heldig, at ha’ en kusine som udover at være min forbundsfælle, også er en vildt dygtig illustrator. Og hun sagde heldigvis ja til at lave årets illustration til Litteraturen Samler Ind. Vi har brugt timer på at finde ‘viben’ og så har Maria arbejdet videre og skabt de fineste billeder på præcis det, der er kernen i os alle, uanset om du vender blikket mod 5 Skoler, Litteraturen Samler Ind, Kom nu Danmark eller alle de frivillige bag: et menneskesyn der bunder i, at vi bør sætte alle børn under samme tag og tænke på hinanden som lige mennesker før alt andet. TAK Maria, for at indfange netop det. 

Da illustrationen til plakaten og logoet til postkort og tekstil var i hus, skulle jeg finde en glad giver af de totebags og t-shirts jeg havde en idé om at vi skulle sælge. Mit motto er “mange bække små” og jeg tror på, at vi kan flytte bjerge gennem samtaler og historier om den verden vi endnu ikke kender. Det kan de symboler vi bærer være med til at igangsætte og det vil jeg gerne være med sende ud i verden. Dog mener jeg ikke, at jeg kan forsvare at producere en masse ting, hvis det er på bekostning af klimaet, miljøet, børnearbejde og andre belastende faktorer. Bæredygtighed – socialt og miljømæssigt – er en vigtig grundsten for den nye verdensorden, og det gav mig et mere snævert søgefelt. Heldigvis fik jeg gennem mit netværk kontakt til Mads Rønne Rosén fra Hammers, som på trods af at de allerede støtter bredt, ikke kunne sige nej til at støtte 5 Skoler også. Han har sendt både totebags, gymbags og t-shirts vores vej, alt er gennemcertificeret – af gots og fairwear – så vi med god samvittighed kan sende det ud i verden. TAK til Mads og hele holdet bag Hammers. 

Næste skridt var så at lave en aftale med en trykker om at hjælpe os i mål med de plakater, postkort, t-shirts og totebags som vi drømte om at få ud i verden. Her kom Palle Studsgaard Odgaard fra Dystan & Rosenberg ind i billedet. Dystan & Rosenberg er miljøcertificeret med både svanemærket og FSC-mærket og lever altså også op til mine krav om harmoni i det store regnskab. TAK til Palle og hele holdet bag Dystan & Rosenberg, uden jer var vi aldrig nået i mål. 

Sidst men ikke mindst trådte yndlingschauffør numero uno – Majda Lerche – til, da jeg skulle ha’ fragtet kasser ud til trykker og plakater tilbage til Vesterbro. Og Maren Elise Skjerlie Gilling fra 5 Skoler sørgede for at kasserne overhovedet kunne komme frem ved at tilbyde erhvervsadresse og levering til mig på Vesterbro. TAK til jer Majda og Maren. 

Nu sidder jeg så så her med en masse produkter, gennemcertificerede og lækre, klar til alle jer der besøger os til Litteraturen Samler Ind den 7. marts. Et projekt der gik fra 0 til 1000+ og som jeg er monster stolt af. Kom og køb – vi har et meget begrænset oplag, så du skal være hurtigt ude. Billetter koster 100 kr. og så kan du besøge alle scener. 

Priserne er uhørt lave i forhold til kvalitet, standarder og arbejdsindsats og derfor er det også en minimumspris. Har du lyst til at betale ekstra skal du vide, at hver en krone går til 5 Skoler som sørger for at sætte flere børn under skolens tag. 

Et billede fra mit køkken, der nu dagligt minder mig om at vi bør sætte alle børn under samme tag.

2 thoughts on “Historien om ‘alle børn under samme tag’

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.