Børn og unge i udsatte positioner
Kendte Stemmer… Emma Holten

Kendte Stemmer… Emma Holten

Hvem er du? Mit navn er Emma Holten (f. 1991), jeg har en bachelor i Litteraturvidenskab, og er igang med en kandidat i Moderne Kultur på KU. Så underviser jeg fra januar ’16 i et valgfag på Krogerup Højskole, og er redaktør og medstifter på magasinet Friktion (www.friktionmagasin.dk). Jeg er feministisk aktivist og arbejder ufortrødent og (alt for) meget af døgnet med kvinders og minoriteters rettigheder til et liv uden vold og undertrykkelse.

Hvorfor ytrer du dig i offentligheden? Jeg endte i den offentlige debat på en eller anden mærkelig måde ud af nød. Jeg blev udsat for et seksuelt overgreb på nettet, og blev så ekstremt frustreret over den måde, der blev talt om os der var udsat for den slags. Og jeg tror egentlig det er det, der driver mig, også nu hvor jeg oftest snakker bredere om kvinders rettigheder: at jeg synes der mangler stemmer der siger det, jeg gerne vil sige. Der peger på de strukturelle problematikker og understreger vigtigheden af solidaritet. Det vigtige for mig er at tale imod den stigende individualisering. Jeg synes, vi skal passe på hinanden.

Hvilke konsekvenser har det for dig? Det er svært at sige, jeg ville ønske, jeg vidste det, egentlig! Jeg er en af de heldige som har nogle virkelig søde følgere, der skriver til mig, at de bliver inspirerede af mit arbejde, og det gør mig så vanvittigt glad hver gang. At tale offentligt er virkelig hårdt, og ofte bliver jeg led og ked af at jeg synes det hele bliver så simplificeret. Jeg går virkelig meget op i at man tillader sig at være usikker, at lære, at være i tvivl og at skifte mening. Det er der så lidt plads til for tiden. Så er det næsten som at man har tabt. Det er næsten det værste: Vi har gjort folk der ikke er skråsikre til dem, der taber. Konsekvensen for mig bliver nok at jeg er nødt til at fremstå mere sikker på alt end jeg egentlig er. Ærgerligt, men sandt.

Hvordan er du med til at gøre Danmark/verden til et bedre sted? Åh, jeg prøver! Jeg er meget optaget af hvad det vil sige at være offer i Danmark. Man kan være offer for alle mulige uretfærdigheder i det her land. Økonomiske, voldelige, strukturelle ting, man aldrig har fortjent. Jeg vil gerne slå et slag for at man godt kan være offer men stadig have en stemme, og sige noget vigtigt. Der er ikke noget skammeligt i at være et offer. Det er noget andre har gjort ved en, ikke noget, man nogensinde selv kunne have undgået. Jeg føler vi ville sætte mange flere stemmer fri hvis vi var solidariske med ofre. Vi kalder ofte folk for klynkere i Danmark. Det er så ondt. Så det er nok sådan: ved at åbne nogle flere positioner op.

Hvilke projekter synes du fortjener større opmærksomhed? Der er så mange der gør godt arbejde og næsten ingen af dem har nogen penge!

Sabaah, der arbejder for LGBTQ personer i etniske minoritetsmiljøer er så underfinansieret at det er til at græde over, de burde få så meget støtte. Det samme gælder Normstormerne der tager ud til skoler og laver oplysningsarbejde om køn og seksualitet som børn almindeligvis slet ikke får. Det synes jeg måske er noget af det vigtigste arbejde, man kan lave.

Læs mere om Sabaah her

Læs mere om Normstormerne her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.