Børn og unge i udsatte positioner
Kendte Stemmer… Lisbeth Zornig Andersen

Kendte Stemmer… Lisbeth Zornig Andersen

Hvem er du? Lisbeth Zornig Andersen, Cand.polit. og stifter af Huset Zornig. Huset Zornig er en privat virksomhed – en blanding af en bevægelse og en traditionel virksomhed, der både laver frivilligt arbejde og mere kommercielle ting, som kurser og foredrag. Er desuden radiovært, forfatter, foredragsholder og aktiv debattør.

Hvorfor ytrer du dig i offentligheden? Det gør jeg, fordi jeg dybest set er et politisk menneske.  Ikke partipolitisk, men jeg optaget af samfundsforhold og vil altid kæmpe for at øge den sociale bevidsthed i Danmark. Det varierer om det er børn, misbrug, flygtninge eller andet, jeg udtaler mig, men det er altid med et socialt sigte, at jeg ytrer mig.

Hvilke konsekvenser har det for dig? Jeg kan mærke, at jeg de senere år har haft svært ved at gå på gaden uden at blive genkendt eller tiltalt, men på en positiv måde. Folk henvender sig, fordi de føler, at de kender mig og gerne vil diskutere eller kommentere, og det er stort set altid positivt.

Det synes jeg er dejligt, fordi jeg kan mærke, at det lykkes at påvirke nogle holdninger og måske et menneskesyn. Jeg mærker helt klart flere tilhængere end modstandere.

Jeg har få gange oplevet folk, der er meget vrede på mig. Sidst jeg oplevede det, er for et par år siden, hvor jeg sad i min bil. Her kørte en mand ind foran mig, hvorefter han gik hen og råbte mig ind i hovedet. Men det sker sjældent. Til gengæld er der på de sociale medier 10-15 mennesker, som hader mig af et godt hjerte og sidder klar til at kommentere og hade det, jeg skriver med det samme, jeg ytrer mig. Bliver det for personligt og for rabiat, blokerer jeg dem. Men igen, det er meget få mennesker – jeg oplever primært en konstruktiv meningsudveksling.

Og så er der nogle få, hvor jeg markerer, som for eksempel med Naser Khader, der for nylig latterliggjorde mig i forhold til mit civile engagement i den danske flygtninge- og asylpolitik. Der gav jeg igen – og det gav genlyd!

Hvordan er du med til at gøre Danmark/verden til et bedre sted? Jeg har givet udsatte mennesker en stemme og et talerør. Helt konkret giver jeg stemme til udsatte mennesker hver uge på Radio 24syv i det program, der hedder Zornigs Zone. Jeg har efterhånden lavet over 300 portrætter af mennesker på kanten, der får lov til at berige os med deres historier.

Hvilke projekter/områder synes du fortjener større opmærksomhed? Det kan jeg hurtigt svare på! Det gør børn af psykiske syge/sårbare forældre. Der er 80.00 børn i Danmark, som lever med forældre med psykisk sårbarhed. Der er ikke nok fokus på, hvad det betyder at være dem og hvilke langstrakte konsekvenser, det har at leve i disse familier. Selvom foreninger som Sind og Bedre Psykiatri kæmper for at råbe politikere og medier op, sker der slet ikke nok.

Jeg ved, at Region Hovedstaden og Øresundregionen samarbejder om at sætte fokus på børn af psykisk syge forældre. Projektet handler blandt andet om at klæde sundhedspersonalet på til at rette deres opmærksom på børn af indlagte psykisk syge.

I Danmark er vi langt bag ud i forhold til eksempelvis Norge. Her tilbydes børnene en bisidder til besøg af deres indlagte forældre, og det er en børneret at blive oplyst om forældrenes sygdom og at blive talt med.

Læs mere om børn som pårørende på foreningen Sinds hjemmeside her

Læs mere om landsforeningen for pårørende Bedre Psykiatri her

Læs mere om Huset Zornig her

Følg Lisbeth Zornig på Facebook her og på Twitter her

Link til Zornigs Zone på Radio 24syv her

3 thoughts on “Kendte Stemmer… Lisbeth Zornig Andersen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.