Flygtninge, minoriteter og kulturmøder
Må jeg præsentere… Camilla Lynge fra Khora

Må jeg præsentere… Camilla Lynge fra Khora

Hvem er du? Mit navn er Camilla Lynge – jeg er først og fremmest menneske, derudover er jeg uddannet pædagog. Jeg er opdraget til at tage stilling til det samfund jeg lever i, samt at sætte mig ind i tingene for at kunne underbygge mine holdninger og værdier. Siden januar har jeg været aktiv humanitær aktivist/ frivillig i Grækenland. Startede på Lesvos i Better Days for Moria (selvstændig lejr udenfor det officielle hotspot), derefter Idomeni hvor jeg var medstarter af madprojektet Hummus Rights Project, for at ende hos kooperativet Khora i Athen. I Khora koncentrerer jeg mig hovedsageligt om opsøgende socialarbejde, informationsarbejde, kontakten mellem menneskene på flugt og de relevante myndigheder samt de større ngo’er.

Hvorfor er du en del af dette projekt? Frivilligkollektivet Khora er utroligt livsbekræftende for mig, hjertemennesker der brænder og kæmper for andre menneskers ret til et værdigt liv. Jeg er gennemgående vægt; jeg er et “balancemenneske” der har rigtig svært ved at tolere uretfærdighed. Samtidig er jeg et “handlingsmenneske”, så når jeg oplever uretfærdighed, er min første tanke hvad kan jeg gøre, og hvordan kan jeg gøre det. Jeg tror på, at vi som mennesker og civilsamfund kan og bør gøre en forskel, når vore politikere ikke virker til at tage ansvar. Det være sig på et større humanistisk politisk plan, men også i det små. Venligboerne og Jurarådgivningen er bl.a. gode eksempler på, at det danske civilsamfund også har fået nok af hvad jeg ser som en bekymrende diskurs i den danske velfærds- og humanitære politik.

Hvad går projektet kort ud på? Khora er et kooperativ som gør hvad der er nødvendigt. Vi arbejder/ er sammen med menneskerne omkring os; de mennesker som er flygtet gennem Tyrkiet over de Græske Øer, og er endt i og omkring Athen, grundet Europas lukkede grænser. Khora består af de frivillige, der nu engang er til stede og udnytter de kompetencer disse mennesker bringer med sig. Khora har i sine første måneder bl.a. stået for badene på Pireaus Havn, lavet mad og distribueret i Pireaus, Victoria Square og understøttet beboerne i Athens mange besatte bygninger. Hjulpet familier og enkelt personer i kontakt med de rette myndigheder for deres asylansøgning, samt stået for specifikke sårbare sager, hvor det har handlet om alt fra tag over hovedet til at få ordentlig lægehjælp, og noget så simpelt som penge til babymad og bleer.
Khora’s vedvarende projekt, er det nye 8-etagers Communitycenter, som bliver drevet i samarbejde med de mennesker der er på flugt, og såvidt muligt lokalsamfundet. I centret kan folk komme for at søge råd og vejledning, lave aktiviteter og skabe netværk – et forsøg på en hverdag med mening, der kan gøre deres lange ventetid i Grækenland mere tålelig.

Hvorfor er projektet med til at gøre Danmark/verden til et bedre sted? Khora er blot en ud af mange grupperinger/ kooperativer/ organisationer af selvstændige frivillige i Grækenland, og det er i samarbejdet mellem disse aktører og de etablerede ngo’er og myndighederne, at vi kan være medspillere til at skabe en mere tålelig hverdag, for disse mennesker på flugt. Pt. kan vi være medvirkende til at skabe muligheder for en hverdag med mere mening, Khora handler med det samme på nye situationer og har ikke brug for at få godkendt nye tiltag til ti forskellige råd og møder, hvilket giver en frihed og en reel mulighed for at hjælpe menneskene i nød nu og her, og ikke med devisen “der kommer en god løsning imorgen”.

Hvordan kan man som privatperson blive en del af projektet? Gå ind på Khora’s Facebookside, skriv en PB til os, og så tager vi den derfra…
Man kan også følge min personlige blog fra min tid i Grækenland (bliver opdateret når jeg tager tilbage til september).

1 thought on “Må jeg præsentere… Camilla Lynge fra Khora

  • Author gravatar

   Kære Camilla

   Jeg har med interesse pog hørt læst om Khora . Det lyder som et virkeligt godt projekt. Jeg er selv i kontakt med stedet, da jeg skal besøge Athen med en gymnasieklasse i marts 2018 og gerne vil vise dem stedet, så vi kan høre om det arbejde, der gøres der. Ved du, om der er nogen danskere, der arbejder i huset nu? Hvis du har andre gode råd, du kunne give os vdr. organisationer der arbejder med tilsvarende problemstillinger, ville vi blive meget lykkelige for at modtage dem! Det ville også være fantastisk, hvis du kunne komme på besøg på vores gymnasium og fortælle de unge om dit engagement i Khora og andre humanitære aktiviteter og frivilligt arbejde. Måske kunne det motivere nogle af dem til selv at give videre af deres overskud.
   Jeg håber du vil kontakte mig.
   Med venlig hilsen
   Maja Aasted, Frederiksberg gymnasium

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.