Må jeg præsentere
Må jeg præsentere Gitte Gram fra “Danmark spiser sammen”

Må jeg præsentere Gitte Gram fra “Danmark spiser sammen”

Hvem er du? Jeg hedder Gitte, er 24 år og læser en kandidat i International Business & Politics på CBS. I begyndelsen af marts startede jeg hos koncern CSR i Jyske Bank, hvor jeg for alvor stiftede bekendtskab med ”Danmark spiser sammen”, som er et stort initiativ startet op af Folkebevægelsen mod Ensomhed. Min involvering i projektet spænder vidt, fra at være praktisk gris der bestiller kaffe, koordinering med partnere, og over til en masse kommunikation omkring kampagnen og de arrangementer som Jyske Bank koncernen er med til at arrangere.

Hvorfor er du en del af dette projekt? Projektet er vigtigt for mig, da ensomhed kan opstå i alle situationer, selvom man er omringet af mennesker – også på ens arbejdsplads. Jeg føler derfor at min og Jyske Banks rolle i kampagnen er at sætte fokus på netop denne form for ensomhed, som ofte bliver glemt i den mere generelle debat om emnet.

Derudover, kan jeg virkelig godt lide det fokus som projektet sætter på ensomhed ved måltiderne. I et land hvor ’hygge’ ofte er associeret med mad og nærvær med andre, tror jeg særligt at min generation kan nikke genkendende til at ens måltider oftere og oftere bliver indtaget med TVet, computeren, eller smartphonen som centrum, og ikke med andre mennesker.

Hvad går projektet kort ud på? ”Danmark spiser sammen” er en madstafet arrangeret af Folkebevægelsen mod Ensomhed. Her er mere end 60 organisationer gået sammen for at sætte fokus på ensomhed, som er et stigende samfundsproblem i Danmark. ”Danmark spiser sammen” består af en række gallamiddage og mindre arrangementer, som er arrangeret af organisationens medlemmer, andre frivillige foreninger og private personer som ønsker at invitere fremmede ind i fællesskabet via en middag, en kop kaffe eller et stykke kage.

Hele formålet er derefter, at folk som deltager i de her arrangementer rundt omkring i landet, selv går hjem og arrangerer en middag for nogle mennesker de ikke kender. På den måde, vil middagsarrangementerne sprede sig som ringe i vandet, og vi vil på den måde kunne nå ud til rigtig mange mennesker, som går rundt og føler sig ensomme, og dermed give dem en chance for at bryde ud af ensomheden og stifte nye bekendtskaber og fællesskaber.

Hvorfor er projektet med til at gøre Danmark/verden til et bedre sted? Ensomhed er allerede et problem som rammer rigtig mange danskere, og jeg tror kun, at vi vil se at ensomhed bliver mere og mere udbredt i alle samfundslag. Projektet er derfor vigtigt, fordi det forsøger at ændre vores måde at være sociale på, og samtidig gøre os mere opmærksomme på vores medmennesker.

Derudover er projektet også fantastisk da det favner virkelig bredt, og sætter fokus på alle former for ensomhed. Man må nemlig ikke glemme at uanset om ensomhed rammer lønmodtageren, pensionisten, den syge, eller den studerende, er det altødelæggende for det enkelte individ, og dermed også samfundet.

Hvordan kan man som privatperson blive en del af projektet? Det er super nemt at engagerer sig i ”Danmark spiser sammen” og dermed gøre en indsats for kampen mod ensomhed. Man kan ’blot’ deltage i nogle af de mange arrangementer der allerede er arrangeret i løbet af uge 17, man kan oprette sit eget kaffe/middag/kage arrangement på hjemmesiden, eller man kan helt simpelt banke på hos naboen, kollegaen, hende/ham du altid møder i supermarkedet og invitere dem på en kop kaffe, og samtidig fortælle dem lidt om projektet.

Du kan finde meget mere information om folkebevægelsen mod ensomhed og Danmark spiser sammen på www.danmarkspisersammen.dk. Det er også her du kan oprette dit eget arrangement og finde gode råd og vejledning til hvordan du selv kan komme i gang med at invitere folk ind i fællesskabet.  Derudover kan du følge med i kampagnen og alle de spændende arrangementer på kampagnes Facebookside: https://www.facebook.com/events/1049811481705774/

 

Gitte

Folkebevægelsen mod ensomhed

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.