Klima, miljø og bæredygtighed
Må jeg præsentere… Rie Winkler fra Guldminen

Må jeg præsentere… Rie Winkler fra Guldminen

Hvem er du? Jeg hedder Rie Winkler, er lykkeligt gift med Søren og mor til to børn, Clara og Max. Jeg er uddannet afspændingspædagog/psykomotorisk terapeut og er forfatter til et par afspændingspædagogiske bøger. Jeg har, siden 1987, været selvstændig indenfor salg af forskellige produkter, lige fra økologiske grøntsager og hjemmesylt til loppeting og upcyclede smykker og julepynt fra eget værksted. (Se mere på Lopperiet og Jack of All Arts) For tiden arbejder jeg med kunst lavet af affald.

Jeg har i mange år flirtet med tanken om at lave kunst, men kom først rigtigt i gang, da jeg fik kombineret kunsten med min interesse for affald. Jeg fik pludselig en dag øjnene op for alt det affald, min mands kontaktlinser afstedkom. Jeg fik regnet mig frem til, at man som kontaktlinsebruger producerer ca. 830 gr hel rent plastikemballage som affald på et år, hvis man bruger linserne blot 330 dage om året. Google oplyser at der er ca. 700.000 danskere, der bruger kontaktlinser (i 2014). I alt vil kontaktlinseemballage altså udgøre 582,4 ton plastikaffald om året i Danmark – i et ensformigt og rent materiale, hvis det blev indsamlet korrekt.

Det inspirerede mig til at ville finde ud af, om jeg kunne skabe nogle kunstværker af kontaktlinseemballagen og derved give det en ny værdi og inspirere andre til at bruge det.

Og så greb det om sig…. Nu indsamler jeg alle mulige slags affald, blandt andet gennem en lang række venlige mennesker, der samler til mig. For tiden arbejder jeg særligt med videobånd, CD´er, ledning, net fra citrusfrugter, isskeer, tøjalarmer og meget andet.

Hvorfor er du en del af dette projekt? Jeg er kommet med i Guldminen, fordi jeg gerne ville lave større værker som mit nuværende værksted ikke kunne rumme. Jeg vil gerne være med til at ændre vores indstilling til affald, så vi anskuer det mere som ”Matter out of place”.

Hvad går projektet kort ud på? Jeg er med i to projekter i Guldminen – mit kunstprojekt UseLess og Do Redo Dimseværkstedet. For mig hænger projekterne tæt sammen, idet de begge tager udgangspunkt i affald indsamlet af frivillige eller opsamlet på Vasbygade genbrugsstation. Jeg har skrevet en lang liste over det mest almindelige affald, som jeg er interesseret i til begge projekter (se listen for neden red.). Denne liste poster jeg af og til på Facebook, og det har foreløbig resulteret i en lille gruppe af faste indsamlere, som af og til stiller en kasse eller sæk med blandet (rengjort) affald til mig. Noget af det bruger jeg til min kunst og andet bliver sorteret ud i bøtter og glas i værkstedet, så det bliver indbydende og let at gå til. Her er det planen at man skal kunne komme og lade sig inspirere til at bruge affaldet i kreative projekter. Værkstedet kommer både til at invitere lærere, pædagoger og andre undervisere ud, men også helt almindelige dødelige. Vores håb og ønske er, at vi kan inspirere andre til at skabe de samme værksteder på skoler, i børnehaver og i andelsboliger / kulturhuse rundt omkring i landet. Man kan også bruge os som konsulenter til at få startet noget op.

Hvorfor er projektet med til at gøre Danmark/verden til et bedre sted? Guldminen er i sig selv et fantastisk sted! Københavns Kommune har stillet et gratis værksted til rådighed for en gruppe affaldsentusiaster, til gengæld for vores ideer og inspiration til, hvad affaldet kan bruges til. Som noget helt exceptionelt, har vi i begrænsede tidsrum adgang til visse fraktioner af affald fra Vasbygade Genbrugsstation, som vi må bruge til projekter i vores egne virksomheder. Guldminen er et pilotprojekt, som ved sit arbejde med affald, skal være med til at forme bygningen af en stor ny genbrugsstation i Sydhavnen. Målet er at øge genanvendelsesprocenten betydeligt. Og det sker efter min mening bedst, hvis tingene kan forblive i cirkulation på den ene eller anden måde. Og hvis man derved samtidigt sænker mængden af nyproducerede ting, vil det jo påvirke vores miljø i positiv retning.

Hvordan kan man som privatperson blive en del af projektet? Jeg har altid brug for flere indsamlere af affald. Hvis man bor i Sydhavnen eller på Vesterbro, vil vi sætte pris på, at man afleverer sine ting i vores container på Vasbygade Genbrugsstation, Vasbygade 26, 2450 Kbh.

Desuden er der brug for kunder i butikken når vi starter vores kurser og workshops op – følg med på vores hjemmeside og Facebook – Vi sætter stor pris på al interesse og deltagelse.

Listen: Nedenstående affald indsamles til kunst og andet sjov – kun i renset tilstand. Listen er alfabetisk, ikke i prioriteret rækkefølge og man er velkommen til selv at finde på noget til listen:

 • Briller og solbriller
 • Bøjler og de små kroge fra når man køber sokker
 • CD´er og DVD´er og Disketter
 • De grå/sorte flamingobakker fra frugt
 • Det farvede net, der er udenpå appelsiner og citroner mm
 • Engangsbestik i træ og plast
 • Engangsskrabere – vaskede…..
 • Enlige sko
 • Enlige vanter – helst fingervanter
 • Garn og garnrester
 • Gavebånd – også små stykker
 • enlige sokker
 • Høretelefoner i udu
 • Ispinde og de små farvede ”skovle” fra is
 • Itu og udtjent legetøj – fx Mc Donalds legetøj o.lign.
 • Kaffeposer og chipsposer (dem i metalfolie)
 • Knapper
 • Kontaktlinse emballage – både plast og folie
 • Korkpropper
 • Kroge og andet metaldims
 • Ledning fra fx lamper og anlæg – må gerne være snavset
 • LP´er og singler
 • Låg fra tandpasta
 • metalnet fra champagne og andet brus
 • Mælkelåg og andre plastlåg
 • Nøglehuller
 • Nøgler
 • Pallebånd
 • Plast kugler fra fx kinderæg
 • Kendte og ukendte plastikdimser
 • Poselukkere fra brød
 • postkort (også turist folde ud)
 • Slikpapir fra Twist o.lign
 • Slips
 • sodavand og øldåser uden pant
 • Spil og brikker fra spil – spillene må gerne mangle brikker
 • Spillekort
 • Tandbørster
 • Udtjente kuglepenne, blyanter, tuscher, farveblyanter
 • Mekaniske ure alle slags – fra armbånd til bornholmer
 • Videobånd og Kassettebånd
 • Åbneren på dåsesodavand og –øl
 • Lysbilleder
 • Papkasser, kassefyld i flamingo, bobleplast.
 • Pænt pap
 • Mønter
 • Landkort
 • Noder
 • Snor
 • Kapsler
 • Frimærker og julemærker

image1-1

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.