Klima, miljø og bæredygtighed
Nu er det på tide at vi allesammen tager os lidt sammen!

Nu er det på tide at vi allesammen tager os lidt sammen!

Som jeg så mange gange tidligere har skrevet, tror jeg på ordsproget “mange bække små…”, og ved at vi kan nå langt hvis vi løfter i flok.

Miljøchefen i COOP skrev for en måneds tid siden en kritisk kommentar i Information, som gik på at vi ikke rykker noget som helst ved verdens forurening og kæmpe plastik(over)forbrug, ved at skifte de multifarvede karklude ud med de hæklede. Hun mener, at det er en kollektiv vildfarelse, der leder os til at tror at vi redder verden hvis bare vi hækler en klud og tørrer bordet af med, den fremfor multi(microplast)kluden. Jeg forstår ræsonnementet, men er faktisk ikke enig. Ikke fordi jeg tror hæklekluden redder verdenshavene eller vores voldsomme overforbrug af plastik generelt. Men fordi jeg virkelig tror på, at man skal starte et sted – og det sted må gerne være håndgribeligt. Jeg ved fra mig selv, at jo mere jeg fokuserer på at udskifte de dårlige løsninger med de gode, desto flere små ændringer sniger der sig ind i vores lille hjem.

F.eks. har jeg købt de her (synes jeg selv) vildt fine skraldespande til affaldsortering, så det er blevet nemmere at opdele vores affald, fremfor bare at hyle det hele ned i samme spand. Vi har en spand til papir, en til plastik og en til flasker og glas. Særligt den til plastik har åbnet mine øjne for, hvor meget plastik vi rent faktisk smider ud i en helt almindelig husholdning! Vi har, i Københavns Kommune, muligheden for at sortere plastik fra (både blød og hård) og sørge for at det bliver genbrugt. Men det kræver at vi selv sorterer det fra, og smider det i den rette skraldespand. Dette er også en meget konkret måde at inddrage vores børn i at  affaldssortere, og giver anledning til at tale om hvorfor det er vigtigt at vi alle passer på vores klode.

Et andet lille bitte (men dog nyttigt) tip er, at gemme alle de små køkkenelastikker du får fra grøntsager, fisk, æggebakker etc. Jeg startede med at gøre det for længe længe siden, og har nu været selvforsynende i årevis. Igen er bevidstheden om de små skridt større end selve handlingen, men det rykker altså på tanken om at der er virkelig mange små ting vi kan ændre på i vores hverdag – og gør vi det alle, begynder vi måske også at stille større krav til at minimere plastikforbruget på et helt andet plan.

Jeg er for nyligt blevet medlem af Plastic Change. Det koster 200 kr. om året i medlemsskab, og udvider min horisont på plastikfronten. Både gennem nyhedsbreve, tips og tricks til at minimere sit plastikforbrug. Find dem på Facebook og bliv klogere på deres seje arbejde – det er næsten umuligt ikke at få lyst til at engagere sig!  

Det allersidste tip i denne omgang er selvfølgelig at droppe plastikposerne når du handler ind og finde din indre muleposeentusiast frem. Jeg selv kan blive MEGET bedre her. Jeg er indehaver af virkelig mange fine muleposer, men det kniber med at huske at få dem med når jeg skal handle. Min mand kom i går hjem med sine indkøb i en komposterbar plastikpose – et godt skridt for os der stadig er glemsomme!

2 thoughts on “Nu er det på tide at vi allesammen tager os lidt sammen!

    • Author gravatar

      Hvor har du købt de fine skraldespande henne? – Jeg synes det er så fedt når der kommer fokus på hvor let det i virkeligheden er at gøre en (stor) forskel for miljøet 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.