Flygtninge, minoriteter og kulturmøder
Kendte Stemmer… Renna Rose Agger

Kendte Stemmer… Renna Rose Agger

Hvem er du? Renna Rose Agger, journalist hos Føljeton. I september sidste år, var jeg på Lesbos og tage imod bådflygtninge. Imens skrev jeg dagbog i Information, som gik ret viralt. Da jeg kom hjem talte jeg til Welcome to Denmark demonstrationen, og har siden deltaget i DR2 debatten flere gange, holdt oplæg, skrevet artikler om flygtninge osv. Udover det, er jeg feministisk aktivist, hvilket jeg også har deltaget i flere debatter om, skrevet artikler om og fået udgivet debatindlæg om. I oktober sidste år satte jeg mediedagsordenen i hele landet (faktisk også i Sverige og Norge) med en Facebook opdatering om sexsistiske overgreb i nattelivet.

Hvorfor ytrer du dig i offentligheden? Faktisk er jeg ikke altid lige vild med at være en del af den offentlige debat, men jeg er drevet af følelser og ser det som min pligt at tale for dem, der ikke selv kan eller får lov.
Jeg synes mit standpunkt er vigtigt i begge de debatter, jeg løbende deltager i (flygtninge og sexisme), jeg er god til at tale og komme bredt ud, og jeg ser det derfor som min pligt at deltage, når jeg har chancen. Ville aldrig sige ja til at deltage i noget bare for at komme i medierne – det skal give mening for mig at være med. Både med hensyn til emne og platform. Har eksempelvis nægtet at deltage i både Go’morgen Danmark og Go’aften Danmark utallige gange, fordi jeg mener deres indslag er så overfladiske og fordummende, at jeg ikke kunne drømme om at deltage. Det samme gælder BT og Ekstrabladet; jeg deltager altså kun i debatter, jeg virkelig ved noget om, og på platforme, jeg kan stå inde for fagligt. Jeg er drevet af mine følelser – er simpelthen så sindssygt vred over alt den undertrykkelse og ulighed, der er i samfundet og ville ikke kunne se mig selv i øjnene, hvis jeg ikke kæmpede for at få ændret tingene!

Hvilke konsekvenser har det for dig? Jeg tror, at min dagbog fra Lesbos i Information måske kan have berørt dem, der læste den. Men generelt er flygtninge-debatten så rædselsfuld, at jeg egentlig ikke ved, hvor meget den rykker. Jeg tror dog at jeg kan inspirere dem, jeg er enig med til også at gøre en forskel. Og så tror jeg, at flygtninge i Danmark har rigtig godt af at se, vi er mange, der støtter dem.

Nogle gange tænker jeg, at mine journalistiske produkter har større chance for at ændre holdninger, fordi det jo er faktabåret og sagligt på en anden måde end debatterne er.

Tror derimod, jeg rykker mange flere folk med sexisme-debatten. Der findes nemlig en kæmpe gruppe af mennesker, der ikke rigtig ved noget om emnet, eller har holdning til det, og som man kan oplyse og påvirke via debat.

Med hensyn til at blive taget seriøst og nå bredt ud, så føler jeg egentlig, at begge dele sker. Selvfølgelig er de sædvanlige tosser på de sociale medier, men hvis man ser bort fra dem, oplever jeg stort set kun seriøse henvendelser. Og det er helt klart mit indtryk, at jeg når meget bredere ud nu, end jeg gjorde for bare et år siden. Meget bredere.

Hvordan er du med til at gøre Danmark/verden til et bedre sted? Det er svært at sige. Jeg prøver virkelig at kæmpe for lighed i alle dele af samfundet. Og det er jo en noget vanskelig mission. Men jeg ved, at jeg rykker nogle ting for nogle mennesker. Måske de så kan rykke nogle ting for nogle andre mennesker? Og så begynder tingene ligeså stille at give mening!

Hvilke projekter synes du fortjener større opmærksomhed? Jeg synes, det spørgsmål er lidt svært. For der er så mange seje mennesker, der laver de vildeste initiativer. Men altså White Helmets, der redder ekstremt mange liv i Syrien. Generelt alle dem, der hjælper flygtninge – både i Europa og i resten af verden. Det samme med ligestillingsaktivister og grupper. Synes, det er svært at vælge nogle bestemte ud, fordi der er så mange, jeg egentlig synes fortjener opmærksomhed. Men hvis man gerne vil engagere sig i eksempelvis flygtninge, tænker jeg, at et oplagt at starte, er at involvere sig med nogle. Søg en ven på Venligboerne, og lær nogle flygtninge at kende derigennem. Så kommer man helt automatisk til at involvere sig.

Følg Renna Rose Agger på Facebook og Twitter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.