Børn og unge i udsatte positioner
Julegaver der giver

Julegaver der giver

Den søde juletid er over os.

Sidste år havde danskerne et forbrug på omkring 30 milliarder fra den 1-23 december. Hvor mange af de milliarder er der gået til julegaver ved jeg ikke helt præcis, men jeg er ret sikker på at det må være en stor andel.

Og selvom jeg elsker jul, god mad og gaver, kan jeg ikke lade være med at blive lidt træt når budgetter for julegaver, middage og diverse aftales, for det minder mig om hvor mange penge vi egentlig bruger på os selv og vores nærmeste, som (og nu taler jeg for mig selv og mine nærmeste) ikke mangler det store, sat op over for så mange andre (med)mennesker, både i og udenfor vores lille land.

Heldigvis er det sådan, at der findes masser af gaver der giver. Gaver der hjælper nogen til at opnå noget, der kommer andre til gavn. Gaver der giver mad på bordet hos nogen der ellers ikke ville få. Gaver der hjælper vores klode, dyr, miljø. Gaver der giver dig en følelse af at være med til at bidrage til, at alt kan løbe rundt – lidt endnu.

Jeg husker tydeligt en jul hvor jeg blandt andet fik et stykke regnskov i julegave. På kortet stod der “Glædelig jul Matilde, vi skal huske at passe på naturen”. Den fysiske gave var en ramme med mit bevis på at jeg nu ejede et stykke regnskov, der pga. mig var fredet. Jeg fik også en t-shirt med et billede af en Tukan, og det var den jul jeg tror det rigtigt gik op for mig, at tingene ikke bare sker af sig selv, men at vi alle er nødt til at forholde os til den verden vi lever i, og hjælpe hvor vi kan. Jeg havde med stolthed mit regnskovsbevis hængende på mit værelse, og jeg mindes at jeg blærede mig med at eje noget, der samtidig hjalp et sted.

Jeg vil herunder tippe til et par gaver der giver, hvis du skulle have lyst til at sende lidt af julegavebudgettet ud til nogle mennesker der kæmper for en sag, eller arbejder med nødhjælp.

Støt Danske Hospitalsklovne ved at købe fine gaver på LirumLarumLeg.

sammen.net kan du købe en fin plakat af Husk Mit Navn, eller et støttealbum – støtten går ubeskåret til Dansk Flygtningehjælp, der i øvrigt også har en fin webshop.

Støt mødrehjælpen gennem Irma – læs her hvordan.

Christiania Folkeaktie fra 100 kr og op, er med til at bevare Christiania ved at bidrage til et frikøb.

WeFood folkeaktie hvor du for 100 kr + 16 kr i porto er med til at sikre åbningen af et nyt WeFood supermarked. WeFood sælger overskudsmad til en billig pris og alt overskud går til Folkekirkens Nødhjælp.

Giv en Ged gaver der spænder mellem alt fra en fodbold til en køkkenhave til en katastrofepakke. Her er også Folkekirkens Nødhjælp der står bag.

Kofoeds Skoles Honningpakke der giver dig lækker honning og æblemost, samtidig med at du giver et bidrag til Kofoeds Skoles seje sociale arbejde.

Verdens Skove  giver dig mulighed for blandt andet at købe et stykke regnskov – præcis som det jeg fik som barn – og mange andre fine fine gaver.

Plan International og Unicef har også et par fine shops, hvor du kan give gaver i alle prislejer, som både glæder her og der.

Fødevarebanken har også et par måder at hjælpe dig med at købe en gave der giver. Forleden købte jeg et julekort til 30 kr. i Netto. Det giver 5 måltider til én person. Tjek deres hjemmeside for andre muligheder.

Care, Red Barnet og Røde Kors har også fine muligheder – besøg deres hjemmesider for mere info.

Du kan også bidrage helt konkret til at nogle af dine medmennesker, der ikke er så heldigt stillet som dig, kan få en god jul. Læs mit indlæg fra sidste år om Julehjælp, der kan ske på mange måder.

Har du tips til gaver der giver, er du velkommen til at skrive til mig, og så vil jeg opdatere listen undervejs!

Rigtig glædelig jul, kærlig hilsen Matilde

1 thought on “Julegaver der giver

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.