Flygtninge, minoriteter og kulturmøder
Kendte Stemmer… Johan Forsby

Kendte Stemmer… Johan Forsby


Hvem er du? Mit navn er Johan Forsby, og jeg er 35 år gammel. Jeg er gift med Julia Lahme og har to drenge. Jeg laver ting der har med ord at gøre – jeg har skrevet romanen ’Sønner af mænd’, rapper under navnet Jooks og er konceptudvikler hos Lahme Kommunikation.

Hvorfor ytrer du dig i offentligheden? Jeg siger hvad jeg mener. Det har jeg øvet mig på længe og er gradvist også begyndt at sige det offentligt. Det startede i mine sange, og er siden også blevet noget jeg gør engang i mellem i debatindlæg og på de sociale medier. Motivationen er tit en harme eller en undren over noget der sker i samfundet. Og så sker det nogen gange, at denne følelse pludselig formulerer sig klart i en sætning, og så smider jeg den ud i verden. Jeg elsker, at de sociale medier tillader dette. At man i det sekund, man har lyst til at sige noget højt, kan få lov til at sige det virkeligt højt. Og det kan både være skrevet i ord, som da jeg kommenterede kommunens latterlige knalde-kampagne, eller være fjollet, som da min ven Ace og jeg lavede et billede af Inger Støjberg med en særlig emoji som hjerne, da hun endnu engang var kommet med nogle (i min optik) hovedløse udsagn. Dette opslag har for eksempel en rækkevidde på over en kvart million på Facebook, og i sådanne  tilfælde når man jo nærmest lige så langt ud, som hvis man blev interviewet i bedste sendetid.

Hvilke konsekvenser har det for dig? Min kone sagde på et tidspunkt til mig, at det ikke handler om at tiltrække folk til din sociale profil, men at det handler om at støde dem væk. Og det hun mener, er selvfølgelig, at man ikke vinder ved at lave gennemsnitligt ’pleaser’ indhold, men at sejren består i at lave indhold så skarpt og ærligt, at dem der troede at du bare var et tomt ansigt, skynder sig væk. Heldigvis betyder den tilgang, at det trækker endnu flere til, hvilket siger noget om, at vi lever i en tid, hvor vi hungrer efter holdninger, og det er generelt bare en god huskeregel, hver gang man poster noget. Hvis du tænker, at der sikkert er nogle der vil unlike dig på baggrund af det du vil poste, så er det nok fordi du faktisk har fat i en klar holdning (og her mener jeg selvfølgelig ikke at man skal skræmme folk væk med klamme eller umenneskelige billeder, men bare være klar og tydelig i sin holdning).

Hvordan er du med til at gøre Danmark/verden til et bedre sted? Jeg tror, at vi alle sammen gør Danmark til et bedre sted, hvis vi siger hvad vi mener – og gør det om andet end bare fodboldkampe og musik. Hvis vi lige tænker os om, bare ti sekunder, og så kommer ud med en holdning, som modtagerne enten kan være enige eller uenige i. Der ligger en kæmpe sammenholdskraft lige der, og flere og flere gør det heldigvis.

Hvilke projekter synes du fortjener større opmærksomhed? Jeg er meget stolt over at være med på støttepladen ’Sammen’, hvor indtægterne går til de Syriske flygtninge, med fokus på hjælp i nærområderne. Det er faktisk en overraskende god plade med fantastisk cover art fra Husk Mit Navn, så tjek den ud her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.