Flygtninge, minoriteter og kulturmøder
Kendte Stemmer… Raske Penge

Kendte Stemmer… Raske Penge

Hvem er du? Rasmus Poulsen / Raske Penge, musiker, sangskriver, rapper/sanger.

Hvorfor ytrer du dig i offentligheden? Det er en blanding af flere ting. For det første får man, når man laver musik, chancen for at udtale sig om alle mulige ting. Der er jo en tradition for at kunstnere der udtrykker sig med ord, bliver interviewet og jeg synes det er sjovt, at bruge det talerør til at fortælle om det jeg har på hjertet. Jeg lægger mange holdninger ind i min musik og mine tekster, og det serverer automatisk en række oplagte emner at tale om.

Jeg har altid godt kunnet lide når folk giver udtryk for det de brænder for; jeg synes det er vigtigt at turde sige hvad man mener.

 Hvilke konsekvenser har det for dig? Jeg tror helt klart at nogen synes det jeg laver, er mere spændende fordi jeg giver udtryk for politiske holdninger og andre meninger; det er med til at gøre, at jeg fylder noget i den offentlige debat. Hvis man siger noget der er kød på, får det mere spalteplads og bliver sendt mere rundt – og er med til at gøre opmærksom på at man findes.

Men det er også med til at sortere nogen fra. Der findes den efterhånden kendte frase om at ”musikere skal ikke blande sig i politik”. Der er helt klart nogen der bliver provokeret af, at jeg udtaler mig om andet end musik.

Som eksempel har jeg valgt at tale højt om narkotikalovgivningen, da jeg mener at mange lider under den måde vi har lovgivet om euforiserende stoffer. Det er et emne jeg har et ømt punkt for og det provokerer mange, da hovedreglen er, at man ikke må sige noget positivt om stoffer. Kernebudskabet skal være dårligt og man må ikke reklamere for de positive eller sjove sider af det. Det, der kan få folk op i det røde felt, er blandt andet at jeg laver musik som også børn kan lide, og at de gennem mine tekster får adgang til andre holdninger, end dem deres forældre måske giver udtryk for.

Også Israel/Palæstina konflikten kan hive nogle trusler med sig, da jeg forholder mig kritisk til Israels måde at håndtere konflikten på. Hver gang jeg har ytret mig i den retning, får jeg sure beskeder og trusler, blandt andet med budskabet om at de håber jeg dør!

Og så er det en konsekvens i forhold til mine egne forældre. Vi har ikke tidligere haft et forhold, hvor vi talte åbent om alt, men det er vi nødt til nu da mine ytringer ofte finder vej ud i offentligheden. Det har givet anledning til at tale med dem, og det ser jeg som en gave, der samtidig kan føles som en lidt barsk konsekvens, da det også kan gøre mine forældre kede af det.

Hvordan er du med til at gøre Danmark/verden til et bedre sted? Det er svært at svare på. Jeg prøver først og fremmest at lave musik som giver indhold og gode oplevelser. Og så prøver jeg, når jeg får chancen, at få folk til at se tingene fra en anden vinkel.

Jeg vil gerne give mennesker en følelse af, at blive set. Det er fedt når folk, der har hørt mine numre, henvender sig og fortæller at det føles som om en specifik sang nærmest handler om dem; at de føler sig skildret og hørt.

Og så prøver jeg at undgå madspild, at genbruge mine plastikposer, at lade være med at trække ud i toilettet med mindre der er brug for det – du ved, at spare på ressourcerne hvor man kan. Og som hovedregel prøver jeg altid at møde verden med et smil.

Hvilke projekter synes du fortjener større opmærksomhed? Det er vigtigt for mig at nævne de udstødte, de hjemløse, stofbrugerne og de prostituerede. Jeg har altid følt en slags solidaritet med gadens folk. Nok især stofbrugerne, fordi jeg godt selv kan lide at tage nogle former for stoffer – det er nemt for mig at balancere i det, men for nogen kan det splitte hele deres verden. Mange mennesker har det rigtigt svært, og for dem er det vigtigt med noget, der sætter deres følelser på pause. Det er der ingen skam i, og det er vigtigt, at man som misbruger, får lov til det. Jeg synes det er synd, at folk skal lide under den uigennemsigtighed der findes på markedet – du ved ikke hvad der er proppet i det du køber, fordi det hele skal foregå så fordækt. Det går ud over mennesker der i forvejen er udstødte, og som har få rettigheder tilbage. Det er sådan med rettigheder, at dem skal man stå fast på, og det gør man typisk ikke når man befinder sig på bunden. De, sammen med de prostituerede, er en undertrykt befolkningsgruppe. Jeg synes der er et meget usolidarisk syn på dem, hvor man er hurtig til at bedømme at de er selv ude om det. Her synes jeg, at Gadejuristen gør et godt stykke arbejde, både direkte på gaden og i forhold til at påvirke lovgivningen – læs mere om Gadejuristen her.

Så er der den helt nye bølge af flygtninge – især fra Syrien. Det har affødt, at mange mennesker er sprunget ud som aktivister, og det synes jeg er fedt, for det er et behov der er kommet for at blive. Jo mere folk tager sagen i egen hånd, des mindre rykker myndighederne, og jeg synes at mange gør en god indsats der.

Jeg synes også at folk, der kæmper for dyrevelfærd skal have mere opmærksomhed. Vi behandler ikke andre levende væsener i denne verden godt – det er som om, at hvis de ikke selv kan formulere en protest, er de ikke værd at lytte til. Heldigvis kæmper flere organisationer deres kamp, herunder Anima, PETA og Dyrenes Beskyttelse.

Og så er jeg på det seneste blevet optaget af asteroider. Man mener, at vi flere gange på jorden har oplevet virkelig voldsomme perioder, hvor asteroider har forandret klimaet og flyttet rundt på jordens balance. Jeg synes det er vildt at vi ved det, men ikke gør noget for at beskytte os. Vi kan være heldige at observere dem på forhånd, men vi klæder os ikke på til det. Det virker måske lidt underligt at tale om, for der har endnu ikke været fortilfælde hvor mennesker er døde af det, men det kan sagtens ske. Jeg synes at det er skævt at vi har teknologien til at bygge våben, som vi bruger til at slå hinanden ihjel, men ikke forener os i et fælles transnationalt rumforsvar. Lad os forberede os på truslen fra det ydre rum og spare på oprustningen mod hinanden. Der findes en organisation der arbejder for det, blandt andet ved at udvikle et monitoreringssystem og danne et anti-asteroide forsvar, dem kan du læse mere om her.

Følg Raske Penge på hans hjemmesideFacebookTwitter eller Instagram

#komnudanmark

 

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.