Flygtninge, minoriteter og kulturmøder
Må jeg præsentere… Mads Nygaard fra Venligboerne

Må jeg præsentere… Mads Nygaard fra Venligboerne

Hvem er du? Mads Nygaard, forfatter og medstifter af Venligboerne Flygtningehjælp – den første af de godt 90 grupper af Venligboerne, der nu findes i Danmark.

Hvorfor er du en del af dette projekt? Jeg var med til at åbne Hjørring Asylcenter sidste år. Her lærte jeg 485 flygtninge at kende. Sammen med dem og en gruppe frivillige, indrettede vi et gammelt opmagasineringsrum til café, genbrugsbutik og et bibliotek, vi kaldte La Libraria Eritrea. Hurtigt begyndte vi at skrive om vores aktiviteter på Facebook, og vi fortalte den enkelte flygtnings historie. Både rummet og Facebookgruppen blev et sted, hvor asylansøgere og danskere kunne mødes som ligeværdige. I februar tog jeg sammen med min makker Louise Dalsgaard til Bredgade og åbnede Venligboerne København. Til det første møde kom forfatteren, AnneLise Marstrand Jørgensen, som siden har været frontfigur i hovedstaden.

Hvad går projektet kort ud på? Venligboerne handler først og fremmest om nysgerrighed, respekt og umiddelbar adgang til et levende netværk, hvor alle ønsker at bygge bro mellem mennesker. Når du som flygtning ankommer til Danmark, skal du starte forfra to gange. Først når du havner i et asylcenter og ikke kender et øje. Siden når du får ophold og placeres i en kommune, hvor du heller ikke kender nogen. Den tilstand af udelukkelse og ensomhed gør Venligboerne op med.

Hvorfor er projektet med til at gøre Danmark/verden til et bedre sted? Ingen flygtning behøver længere at kæmpe en lang, sej kamp for at indgå i et fællesskab. Vi står klar over hele Danmark, uanset hvornår du er kommet til vores land.

Hvordan kan man som privatperson blive en del af dette projekt? Hvis du har lyst til at blive en del af fællesskabet, kan du finde en komplet liste over Venligbogrupper her.

Følg Mads Nygaard på Facebook her.

mads nygaard

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.