Hjemløse og socialt udsatte
Må jeg præsentere… Signe, Anna, Stine, Dyveke og Marie fra Pantbørsen

Må jeg præsentere… Signe, Anna, Stine, Dyveke og Marie fra Pantbørsen

Hvem er I? Pantbørsen er startet af Signe Stoholm, Anna Eistrup, Stine Hulvej, Dyveke Bredsdorff og Marie Holm Thomsen. Vi var alle studerende, da vi startede projektet, indenfor kommunikation, politik, kunst, design og IT. Vores forskellige studieretninger og deraf kompetencer komplementerede hinanden godt; tilsammen kunne vi lave hjemmeside, skrive pressemeddelelser, søge fondsmidler, opsøge panthentere og designe logo mm. Efterhånden er vi færdiguddannede og har nu jobs ved siden af det frivillige arbejde.

Hvorfor er I en del af dette projekt? Det var fedt at starte projektet, fordi det var meget simpelt at gøre en reel forskel. Der skulle blot noget koordinering til og så ville hverdagen blive lettere for både panthentere- og givere. Der er et stort potentiale i form af den pant, der aldrig finder vej tilbage i vores fremragende retursystem, og det syntes vi var ærgerligt, men samtidig motiverende. Vi havde venner som kunne finde på at smide pantflasker i skraldespanden, fordi det kan være besværligt at indløse den, og selvom vi 100% kan sætte os ind i problematikken, så provokerede det os også, for vi synes det er vigtigt, at vi får genanvendt de ressourcer, vi kan genbruge.

Hvad går projektet kort ud på? Pantbørsen er et socialt initiativ drevet af frivillige kræfter, flittige panthentere og gavmilde pantgivere. Pantbørsen formidler direkte kontakt, så flasker og dåser bliver til kroner og ører, som kan gøre gavn.

1. Via Pantbørsen finder du et mobiltelefonnummer til en panthenter i dit nærområde.

2. Ring eller send en sms til en panthenter og aftal et tidspunkt, hvor han eller hun kan hente de tomme pantflasker og -dåser på din adresse. Måske får du ikke svar lige med det samme, men hav lidt tålmodighed – de kan jo være på farten.

3. Panthenteren indløser flaskerne og får det fulde kontante udbytte.

Hvorfor er projektet med til at gøre Danmark/verden til et bedre sted? I 2014 udgjorde u-indløst pant i Danmark 166 millioner kr. En pant der ofte ender som skadeligt affald eller i naturen. Pantbørsen bidrager til at mere af denne pant finder tilbage i systemet og bliver genanvendt. Pantbørsen giver samtidig værdigt trængende mulighed for at forbedre deres tilværelse ved at skabe såvel indkomst, som indhold i hverdagen. Endelig løser Pantbørsen et praktisk hverdagsproblem for mange forbrugere, der nemt og hurtigt kan blive de tomme flasker kvit. Derudover er Pantbørsen ramme om et betydningsfuldt og sjældent møde mellem borgere på tværs i vores samfund. Vi har hørt historier fra vores brugere, som er blevet så gode venner med deres panthenter, at han nogle gange spiser med, når han kommer for at hente deres flasker, og vi er meget glade for at kunne bidrage til den slags relationer.

Hvordan kan man som privatperson blive en del af projektet? På vores hjemmeside kan hvem som helst gå ind og finde et telefonnummer til en panthenter, hvis man ønsker at få hentet sine tomme flasker. Man skal ikke tilmeldes, men kan tage direkte kontakt til vores panthentere, som ofte kan komme forbi med ganske kort varsel. Derudover er vi på Facebook, hvor folk meget gerne må besøge os, følge med og dele vores side, så vi kan blive endnu mere kendte. Vi er også på trapperne med en miniguide til, hvordan man kan starte Pantbørsen i sin egen by. Det kræver lidt engagement, da vi gerne vil have en lokal forankring af projektet med kontakt til fx væresteder for socialt udsatte eller lignende. Men når først man er kommet igang, er driften ganske ligetil og kræver ikke særlige kompetencer.

pantbørs pigerne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.