Mad og madspild
Madspild

Madspild

I et land som vores, er det nærliggende at sætte fokus på madspild.

Aldrig har vores madspild været større (700.00 ton om året). Mange af os smider salaten ud, hvis den har fået en brun plet, eller kaster kartoflerne af H til, hvis de synes lidt rynkede. Når vi steger en hel kylling, spiser vi kun det kød, der er rent og let tilgængeligt – rester kyler vi i skraldespanden.

Vores afstandstagen til naturen bliver større og større. Vi er ikke længere en aktiv del af vores fødevareproduktion, og mange sætter sig ikke ind i at undersøge varernes oprindelse, dyrenes velfærd, og hvor meget det egentlig kræver at producere/gro/dyrke alt det, vi konsumerer i løbet af et liv. Jo større afstandstagen, desto mindre respekt vil jeg mene.

De store supermarkeder og andre grossister har strenge regler for, hvad de må sælge og hvornår og her smides tonsvis af helt fin mad ud, fordi det har overskredet salgsgrænsen (ej at forveksle med udløbsdatoen). Når store paller med fødevarer (herunder også tørvarer) bliver beskadiget, må varerne ikke sælges. Ej heller, hvis det bare er hjørnet på pakken med morgenmadsprodukter der er krøllet – disse varer bliver derfor destrueret.

Samtidig vokser fattigdommen i Danmark. Flere og flere ligger under for en økonomi, der kun tillader den billigste mad og ikke giver plads til de sunde valg. For de mennesker er der ingen madspild, men til gengæld er muggent brød og kogt pasta en del af hverdagens måltider. De mennesker ville elske at have de samme muligheder som os andre for at indkøbe friske, sunde og dyre råvarer, men mon ikke de ville forholde sig hovedrystende, hvis de så hvor meget af vores indkøbte mad, der ender i skraldespanden?

Min veninde, der har rødder i Malaysia, er opdraget til at udnytte de fødevarer, der er tilgængelige/indkøbt. For hende er det en naturlig del at bruge hele hønen, når hun går i gang med at kokkerere. Hver en lille del af hønen bliver udnyttet og integreret i madlavningen på måder, jeg end ikke troede var mulige – og så smager det sgu ovenikøbet så guderne synger!!!

Dette leder mig hen på tanken om, hvorvidt der også er en kulturel side i vores store madspild. Er størstedelen af os blevet så vant til den overflod, vi lever i, at vi slet ikke overvejer de konsekvenser, der er ved at bidrage til det store madspild? Er vi blevet et ”brug og smid væk samfund”, der ikke længere bruger den sunde fornuft i vores håndtering af madvarer, men kun kigger på udløbsdatoer og rynker på næsen ved den mindste plet på æblet? Eller er det vores (mangel på) viden, den er gal med?

Om det er kultur, viden eller fornuften, der halter – eller en kombination af de tre – ved jeg ikke. Dog kan se jeg, at flere og flere heldigvis melder sig ind i kampen mod madspild og det er en bevægelse, jeg synes er værd at støtte!

Gå ind på Stop Spild af Mads hjemmeside her og bliv meget klogere. De har samlet ALT, hvad der er væd at vide om madspild. Desuden er Fødevarebanken et godt bud på, hvordan du aktivt kan gøre en forskel. Læs mere her.

Kærlig hilsen Matilde

#KomNuDanmark

 

2 thoughts on “Madspild

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.