
Matilde anbefaler Givisme
De to aarhusianske vanebrydere Thomas ’VovemoD’ Lütken og Jonas ‘Pindhund’ Hallberg har i de senere år brugt en stor del af deres tid på at fremme kreativt og givende medborgerskab i Aarhus via GIVISME: at give uden at forvente at få noget igen. Pindhund og VovemoD har et vigtigt mantra om, at der skal handling bag tankerne før, at vanebruddet er gennemført, så derfor optræder ordet GIVISME altid i sammenhæng med konkrete, eksperimenterende handlinger – ofte til gavn for livet i Aarhus.
Som et led i GIVISME-ånden, har Thomas i 2016 taget initiativ til projektet Selskab for Varm Velkomst, som har til formål, at lade byens borgere og organisationer stå sammen om at tage nye borgere i hånden og føre dem ind i byens fællesskaber. Den franske sociolog Marcel Mauss beskriver i sit værk ’Gaven’, hvordan gaveudveksling kan ses som et middel til at skabe bånd eller samhørighed mellem mennesker og denne filosofi udgør kernen Selskab for Varm Velkomst, som netop har til formål at give nye borgere i Aarhus en gave i form af ’Verdens bedste velkomst’.
Målet er, at denne velkomst skal lede til en følelse af, at alle er vigtige og velkomne i Aarhus. Samtidig skal projektet i praksis støtte nye borgere i at få et overblik over byens mange alsidige tilbud, og ikke mindst skabe mulighed for dannelse af nye sociale relationer og fællesskaber/netværk. Målet er på lang sigt at bidrage til, at nye borgere hurtigere falder til i Aarhus og at endnu flere engagerer sig i foreningslivet og dermed føler sig som en del af et betydningsfuldt fællesskab. Selskab for Varm Velkomst er også kendetegnet ved sit brede sociale fokus. Projektet har ALLE nye borgere mellem 18 og 30 år i Aarhus som primær målgruppe, men alle aldre er velkomne. Det er en essentiel forudsætning for projektet, at dette brede perspektiv fastholdes, da dette fokus netop betyder, at projektet samler mennesker på tværs af samfundslag og skaber et rum, hvor alle er fælles om dét at være nye.
Pilotprojektet er netop afsluttet med succes, der er blevet afholdt 22 velkomstmøder for nye borgere og Aarhus har en velkomstkomité bestående af 72 nøje udvalgte foreninger/fællesskaber, kommunen, byens seks videregående uddannelsesinstitutioner, samt 22 borgerværter. Selskab for Varm Velkomst skal i 2017 yderligere forankres i Aarhus og dermed bidrage til fortsat at byde nye aarhusianere velkomne.
Hvordan opstod GIVISME?
Kimen til nonprofit-organisationen GIVISME opstod, da Jonas Pindhund og Thomas VovemoD, ved siden af deres individuelle virke i ’Ikke En Pind’ og ’VovemoD’ i 2012 byggede Vanebrudspalæets mageløse lokaler på Søren Frichs vej 20 i Aarhus C. I parkeringsgården bag Vanebrudspalæet stod et højt hegn, som gemte på et smukt stykke af Aarhus å. De bad udlejeren Olav de Linde om lov til at fjerne hegnet, og pludselig var de lykkelige lejere af et flok stykke natur. Under Northside festival i 2012 forærede de øllene, som var til overs fra indvielsen af Vanebrudspalæet, til forbipasserende Northsidegæster på ‘Caminoen’ på Brabrandstien. Eneste krav var, at øllene blev afhentet via en ophængt svævebane. LEFTSIDE-festivallen var født.
I 2013 valgte Jonas og Thomas og en række frivillige at bygge en stor forunderlig terrasse ned til åen. Fyldt af giverlysten fra året før, besluttede de inden indvielsen at forære terrassen til byens borgere og ildsjæle, Kulturhovedstad 2017 m.fl. fordi de ikke selv kunne bruge den fuldt ud. Verner Bryder, som terrassen hedder, har siden været fundament for en serie givende begivenheder arrangeret af byens borgere, som låner den gratis under dette formål. Festivallen LEFTSIDE er vokset ad åre og indebar i 2016 en gave bestående 2000 øl, 12 orkestre fordelt over 2 dage, mad til alle, samtalesaloner med fokus på tillid og meget mere.
Andre GIVISME-projekter udover Selskab for Varm Velkomst, er ’Givisme og Medborgerskab På Hjul’ – en mobil scene, som kan lånes gratis af alle til et givende-projekt eller arrangement og GIVISME-vejen; omdannelsen af en kedelig vejstrækning til en forunderligt og oplevelsesfyldt indkørsel til Aarhus. GIVISME som organisation er voksende, idet GIVISME-sjakket tæller omkring 60 medlemmer, herunder faste samarbejder med flere kreative og givende Aarhus-virksomheder.
Se mere på
Fantastisk!