
Matilde anbefaler… MusikBeRiget
Dette projekt har rørt mig dybt. Jeg ville ønske, at jeg kunne videregive samtlige dele af det materiale Lisbeth Sagen har sendt mig, men det vil simpelthen blive for langt. Da jeg gik i gang med at læse om MusikBeRiget, kunne jeg ikke stoppe igen. Hvor er det dog et fint og vigtigt projekt, som bringer en smule lys ind i en ellers meget mørk tid.
MusikBeRiget er et musikalsk projekt, hvor uddannede musikere fungerer som en fast del af hverdagen på Rigshospitalet i København. Projektet består af tre professionelle musikere; Lisbeth Sagen (projektleder og violinist), Ole Kibsgaard (guitarist) og Berit Spælling (harpe). Andre musikere har været tilknyttet i forbindelse med større koncerter. MusikBeRiget blev startet i 2009 af Lisbeth Sagen, som så et uudnyttet potentiale i at tage musikken ud af koncertsalene og sætte den ind i en hospitalsramme.
Kernemålgruppen for MusikBeRiget er indlagte børn og unge på Rigshospitalets mange forskellige afdelinger. Der er særligt fokus på kronisk og alvorligt syge børn, der er indlagt i lang tid eller mange gange i løbet af et behandlingsforløb, børn, der er i isolation, og derfor ikke kan forlade deres stue og afdeling, og børn, som har særlige behov eller er særligt belastede, hvor personalet vurderer, at et musikalsk besøg kan gøre en forskel.
Den primære aktivitet er ’musikalsk stuegang’, hvor én eller to musikere kommer ind og spiller for det syge barn, der ligger på enestue. Musikerne henvises oftest til de børn, der på sygeplejerskernes vurdering har mest brug for et besøg den pågældende dag, eller de som har bestilt et besøg på biblioteket. Det kan både være på isolationsstuer, hvor musikerne står i slusen, eller inde på stuerne hos de, der kan tåle at få besøg tættere på.
Musikernes repertoire varierer i forhold til det setup, de er ude og spille med – enten det klassiske eller det rytmiske.
Det klassiske setup spiller kendte børnesange kombineret med musik, som børnene måske ikke har hørt før. Musikken er meget stemningsfuld, og særligt harpen er med til at gøre oplevelsen til noget særligt, da det er et stort og smukt instrument, og den giver et nærmest filmisk lydbillede til koncerterne. Det klassiske setup er relativt node-nært og spiller ofte teknisk svære kompositioner.
Det rytmiske setup med violin og guitar binder musikerne mindre til noder, hvilket giver rum for mere improvisation. Repertoiret består også her hovedsageligt af børnesange, men den friere form giver også børnene mulighed for at ønske sange mere frit.
Det er langt fra ligegyldigt, hvilken musik der bliver spillet på stuerne. Tidligere undersøgelser har vist, at musikkens toneart har betydning for reaktionen fra både børn og forældre i forhold til, om der spilles melodier i dur eller mol. Derfor er det også en faglig vurdering, hvilken stemning der skal slås an i det givne rum i stuen. Et andet forhold er tempo, hvor hurtige sange oftest giver en følelse af glæde og lykke, mens langsomme sange i højere grad kan fremkalde sorgfulde følelser.
En mor til et indlagt barn beskriver:
I starten af juni blev vi inviteret til koncert af børneonkologisk afsnit 303B på Sygehus Nord. Det var Lisbeth Sagen og hendes kollegaer, der spillede børnesange af Halfdan Rasmussen. Det var den smukkeste musikalske oplevelse jeg nogensinde har haft. Det rørte mig dybt at se Esthers reaktion på musikken. Hun blev helt stille, overvældet og paf. Jeg kunne se det var en stor oplevelse for hende, tænk at jeg var hos hende den første gang hun mærkede musikken. Jeg blev så betaget af situationen, at jeg blev overvældet af den smukke musik og lod bare tårerne trille. Tanken om vores sygdom og hvor urimeligt fastlåst vi var, forsvandt for en tid. Vi forsvandt ind i musikken, ind i en verden, hvor vi alle var glade og raske.
Som jeg startede med at skrive i indlægget, ville jeg ønske at jeg kunne dele al den viden jeg har fået om projektet, men jeg vil her linke til en masse der kan give dig ekstra viden, læs f.eks om patientoplevelser, p2 prisen, dr klassisk, hvordan din hjerne reagerer på musik og lyt til Stines søndag, hvor Lisbeth Sagen er gæst.
Hvis du vil følge MusikBeRiget, kan du starte på deres Facebookside, hvor du kan se små rørende videoer og følge deres fine færd. Det er også her du kan kontakte Lisbeth Sagen, hvis du har fået lyst til at give et bidrag til hendes fantastiske projekt. F.eks. gennem en indsamling på jobbet eller på anden vis – jeg ønsker projektet al mulig medvind.
Foto: Lotte Herlin
[…] er LINK til mit indlæg ‘Matilde anbefaler MusikBeRiget’ fra 2017 og her er LINK til Baglandets […]
[…] er kvinden, der sammen med andre professionelle musikere, bruger sin tid på at spille musik for alvorligt […]